Rant: November 2012 Archives

<snip>

It broke

| | Comments (0)
For a quite a while I'd be using an exercise bike we'd borrowed off Annie.  Off and on, over the past five years.  When I got back from our last holiday I had another go on it, and it sounded like the bearings were going on it.  So I didn't use it. Tonight I had another go at it.  Three minutes in and something gave, and now there's no friction.  So that's the end of that.

I did like having something that I could exercise on in front of the TV.  If I'd had a choice though I'd probably have gone with a treadmill.  Unfortunately decent treadmills are huge and weigh a tonne.  So it's all a bit depressing really.
Well the first step in the drama that is Apple was moving my 3GS to another computer.  I wasn't interested in any music or playlists, just my apps and settings.  So did a final backup on the old computer, made a file system backup of the backup, and then hooked it up to the other computer.  It actually went ok, showing up and doing a backup.  I then told it to "transfer purchases" which downloaded all the apps off the phone and saved them to the new computer.  So yeah the first step went ok.  Although I'm not entirely sure that the new computer thinks it's the "true" owner of the phone, but more on that later.

Tuesday night I thought I'd upgrade my 3GS to IOS 6.  First step was another full backup.  Followed by backup of the backup files on the file system.  

Starting the update, I got this message.  To which I'm like "but I just *did* a backup!".  So I did another backup, and another transfer of purchases.
iTunes sux
"There are purchased items on the iPhone "Kazza the Blank One" that have not been transferred to your iTunes library.  You should transfer these items to your iTunes library before updating this iPhone.  Are you sure you want to continue?"

I also got this message.  Which in retrospect suggested that the new iTunes/computer wasn't the "owner" of the phone.  But I thought it would be ok.  I had backups after all.
iTunes sux
"Updating to iOS 6.0 will delete all the apps and media, including iTunes Store purchases on your iPhone.  To preserve your content, apply this update on the computer where you sync apps, music, videos and photos.  Updating on this computer will only preserve contacts, calendars, text messages and other settings.  Please do not interrupt the update, which may take an hour or more to complete."


The next battle was with our router, which keeps dropping off the internet, and so it took me three goes to download the 900mb update.  Eventually it came down.  

During the update I go this message.  Again, I had backups, so I wasn't *too* concerned.

iTunes sux
"An error occurred while backing up this iPhone (-50).  Would you like to continue to update this iPhone?  Continuing will result in the loss of all contents on this iPhone."


This is where things started to get messy.  The phone updated and rebooted.  It came up blank and wanted to be restored.  At one point it came up in the "activation mode" - where nothing actually works until you go into iTunes and activate it.  Another restore.  This time a blank phone with no apps (although seemingly all the settings for the default apps).  Another restore.  This time the phone kept rebooting and not staying up.  This was after midnight now and I thought I'd bricked the phone.  So went to bed but couldn't sleep.  Eventually got up again to check on it and the phone had come back up.  But still in a default state with no apps.

The next morning I got up thinking I'd lost all my apps/data.  But I thought I'd try synching a few of the apps to the phone anyway.  And miracle of miracles!  All my app data was there!!  I was so happy!

So happy that that afternoon I went out and bought an iPhone 5.

I couldn't use it straight away, as I was going to Chris B's for a halloween party.  But I was able to use it on wifi there. 

Came home and plugged it into iTunes.  Also got it going on wifi.  Or so I thought.  It dropped out twice.  A turn off/on of wifi in settings seemed to help.  Activated the sim, and was all up and running late that evening.  Synched a small set of apps to the phone, and they had all their app data.  So I thought I was set.


Not so much.


As it turns out, the wifi problems were actually a lot more major than I thought.  What I thought was the wifi dropping out completely doesn't seem to be the case.  And it seemed to be intermittent too.

Friday night I installed 6.01, which was *supposed* to fix the reported problems with wifi and wpa2.  Yeah no.  Not at all.  In fact if anything it's worse than it was before.

So this is the latest.  I know that wifi connects.  In fact I can use a ping app to prove it - 

Ping
And actually, when I turned wifi off/on it seems that when things worked initially before dropping out, it was simply because it was still using 3G before the wifi kicked in.  The ping times are quite high on 3G before it switches to wifi.

So then I thought maybe it was DNS.  But my DNS utility continues to work while other apps don't - 

DNS ok So it's got me stumped.  Why would ping and DNS apps work, but not regular applications?  It's just not logical.

And the other weird thing is that push notifications continue to work.  For example, I was on Echofon (Twitter) this morning.  I'd get the push notifications to my phone even before my computer showed them in the Twitter timeline. But I couldn't use Echofon to load the timeline.  Same thing with DrawSomething.  I'd get the notifications that it was my turn, but couldn't actually load a game!  How the hell does that work?  

So after a week of drama with Apple/iTunes, I'm this >< close to chucking it all in and getting an Android.  I don't know if there's any point asking for a new phone - because it's likely to have exactly the same problems right?  I feel like I should do some more testing.  Try it out a few people's places to see if it has the same problems there.  Maybe it's just the interaction with our wifi access point?  I don't think there's anything physically wrong with the phone.  In fact last night it seemed to work for a couple of hours.  So replacing it is not likely to help anyway.  The whole thing has made me super depressed.  Coupled with lack of sleep all week (even after late nights my body refuses to sleep in past 7am) and I'm just over everything.

Update:
Have done some more testing with DNS.  In safari I can access websites by ip address, but as soon as I try their FQDN, things don't work.  I've tried static and DHCP for IP address settings.  Maybe I should try another DNS server?  Maybe IPV6 is confusing things??

Update:
Tried static entries, and tried Google's DNS servers.  No luck :(

Update:
*some* sites work ok just as IP addresses - others still don't work

Spider Season

| | Comments (0)
The spiders are starting up again in full force.  This one spun a small but nicely formed orb web in the family room.  We took it away.  No webs in the house please.

Indoor spider

Kazza's "Boring Life Of a Geek" aka BLOG

IT geek, originally from Sydney, moved to Canberra in 2007. Married to "the sweetie", aka Stu. Prolific photographer, Lego junkie and tropical fish keeper.

Kazza the Blank One home